Door: Jan van Spaandonk
Oysters ziet verhuizing niet meer zitten
Stuk in Brabants Dagblad met voorzitter Caspar Jansen
OISTERWIJK - Rugbyvereniging RFC Oisterwijk Oysters wil de rugbyvelden op het terrein aan de Scheibaan in Oisterwijk verleggen, zodat de club twee volwaardige wedstrijdvelden krijgt. Verhuizen naar het terrein van atletiekvereniging Taxandria ziet Oysters niet meer zitten. ,,Er is al meer dan een jaar radiostilte vanuit de gemeente.”
Het bestuur van de club liet onlangs aan de leden weten het vertrouwen in de gemeente Oisterwijk voor een succesvolle verhuizing te hebben verloren. De gemeente liet een onderzoek uitvoeren naar de verhuizing van de club, maar heeft nog niks gedaan met de resultaten.
Oysters is eigenaar van het clubhuis en de bijbehorende kleedkamers aan de Scheibaan. De gemeente verhuurt de velden. Oysters heeft op het terrein een wedstrijdveld recht voor het clubhuis en een trainingsveld aan de rechterzijde, dat te klein is voor wedstrijden.
De rugbyclub ging daarom in 2019 met de gemeente in gesprek over een mogelijke uitbreiding. ,,Met 450 leden hebben we twee wedstrijdvelden en een trainingsveld keihard nodig”, zegt voorzitter Caspar Jansen.
In overleg met de gemeente is een onderzoek gestart of een verhuizing naar het Taxandriaterrein een optie is. Ook het clubhuis van de Oysters zou dan hier komen. De rugbyvereniging leverde input voor het onderzoek, maar volgens Jansen is er nu ‘al meer dan een jaar radiostilte vanuit de gemeente en haar bestuur’. Toezeggingen en afspraken werden volgens de voorzitter bij herhaling niet nagekomen. ,,En we hoorden ook niet wat de redenen hierachter waren.”
Geen vertrouwen meer
Daarom liet het bestuur van Oysters haar leden weten er geen vertrouwen meer in te hebben dat de club binnen een paar jaar zou kunnen verhuizen. Hij vindt dat jammer, omdat de leden op verzoek van de gemeente veel tijd in het plan hebben gestopt.
Raadslid Marion Das van PRO heeft schriftelijke vragen aan het college van B en W gesteld over de gang van zaken. Ze wil weten in hoeverre de casus is overgedragen tijdens de ziekte van verantwoordelijk wethouder Dion Dankers. Ook vraagt ze of er een te hoge werkdruk ligt bij de andere collegeleden, waardoor taken te lang blijven liggen.
De gemeente Oisterwijk zegt in een reactie dat de betrokken ambtenaar het afgelopen jaar ‘veelvuldig contact heeft gehad met de Oysters’. Wethouder Logister, die tijdelijk de portefeuille van wethouder Dankers had overgenomen, heeft volgens een woordvoerder de afgelopen maanden ‘meerdere pogingen gedaan’ om met de Oysters in gesprek te komen. Een laatste gesprek tussen de rugbyclub en de wethouder heeft nog op 26 juni plaatsgevonden. Wethouder Dankers is inmiddels weer aan het werk en heeft dit dossier weer in zijn portefeuille.
Velden verleggen
De club gebruikt nu al bijna vijf jaar als tussenoplossing het achterste veld van de voormalige voetbalvereniging Taxandria aan de Vennelaan, waar de gemeente twee rugbypalen op heeft geplaatst. Maar ideaal is het niet, vindt Jansen.
,,Trainers moeten met jeugdleden vanuit onze club over de weg de bocht door lopen naar het Taxandriaterrein, en dat is ’s avonds best gevaarlijk. Bovendien laten de voorzieningen te wensen over en is het niet goed voor de samenhang van de club.”
Vanwege de mogelijke verhuizing stelde Oysters bepaalde uitgaven uit, zoals het vervangen van apparatuur, de aanleg van een speeltuintje voor kinderen van de spelers en nieuwe tafels en stoelen voor het clubhuis. ,,We zijn nu al vijf jaar bezig en we willen verder.”
Oysters wil nu laten onderzoeken of dat de huidige velden op het terrein aan de Scheibaan kunnen worden verlegd, zodat er twee volledige wedstrijdvelden komen. Een oplossing zou zijn om het wedstrijdveld door te trekken naar de parkeerplaats en er een kunstveld van te maken. ,,Het voordeel van een kunstveld is dat er vaker op kan worden gerugbyd dan op een natuurveld.” Omdat dit een veel goedkopere oplossing is, hoopt hij dat de gemeente haar medewerking aan het plan wil verlenen.
,,Met het verleggen van de velden, de aanleg van een kunstgrasveld en het verplaatsen van parkeerplaatsen op de locatie Scheibaan, is een fors investeringsbedrag gemoeid”, aldus de gemeentewoordvoerder. De gemeenteraad zal in de zomer van volgend jaar daar een standpunt over kunnen innemen. Als de gemeenteraad daarmee instemt, zullen de werkzaamheden ‘op zijn vroegst in het voorjaar van 2026 plaatsvinden’.
Clubhuis is met bloed, zweet en tranen neergezet
Oysters werd in 1976 opgericht en begon met achttien leden in een kleine keet als clubhuis aan de Scheibaan. Zo’n veertig jaar geleden werd het huidige clubhuis gebouwd. De club richtte zich van begin af aan op de jeugd en dat heeft er volgens Jansen voor gezorgd dat het ledenaantal gestaag groeide.
Oysters zit met maar liefst twaalf teams in de ereklasse. ,,Dat is iets waar Oisterwijk trots op mag zijn. En we hebben een mooie plek en een fantastisch clubhuis dat met bloed, zweet en tranen is neergezet. We zouden daarom hier graag blijven.”
Tekst: Marieke van Gompel (BD)
Foto's © René Schotanus/Pix4Profs